Interviews zonder babbelen

Gebruik van sociale media voor positieve verandering

Ex-Facebook-medewerker Alexander Mäkelä lanceerde onlangs met behulp van Alberto Alemanno’s The Good Lobby een webboekje getiteld Social Media for Change – Ideas, Tools and Best Practices for Civic Engagement and Elections.

Ik ging met Alexander zitten om zijn achtergrond en ervaring in de sociale media te bespreken, maar ook om te onderzoeken hoe het boekje tot stand kwam en voor wie en waarvoor het bedoeld was. Dit is het tweede deel van twee artikelen over het interview.

DK: Weg van het meer globale debat over auteursrecht, heb je gesproken over hoe moeilijk te begrijpen en te gebruiken social media is en dat er veel geld in wordt gestoken. Is dat wat je uiteindelijk motiveerde om het boekje Social Media for Change te schrijven of hoe kwam dat tot stand?

AM: Oorspronkelijk was ik vrijwilliger voor de Spitzenkandidat-campagne van Alexander Stubb en ik dacht dat het interessant en nuttig zou kunnen zijn om een kleine 8-pager te creëren om op één plek openbaar beschikbare strategieën en middelen te verzamelen om de campagne te ondersteunen. Uiteindelijk, ook al won hij niet, had ik dit in mijn handen, mijn tijd op Facebook was voorbij en ik dacht na over hoe ik het nog nuttiger kon maken.

Voor mij, in Brussel, en meer in het algemeen als het gaat om Europese zaken en het gebruik van sociale media, zijn er twee belangrijke kwesties: 1) Veel van de dingen waar we over praten op sociale media gaat altijd over aankondigingen en zelfpromotie. We zien NGO’s, adviesbureaus en politici Instagram-verhalen maken, die gewoon zeggen: “Hallo, ik ben op dit evenement. Of ik heb net dit boekje of een verslag uitgebracht”, of “dit zijn de resultaten van een consultatie” en de communicatielijn is zeer eenrichtingsverkeer. Er is geen engagement met het publiek, het is meer in de lijn van alleen maar zeggen: “Hé, kijk naar mij, ik heb dit gedaan!

Ik vond dat erg problematisch, omdat ik denk dat social media het beste werkt als het een gesprek met mensen is. Veel mensen maken de analogie van social media als versterker of megafoon. Voor mij is het meer in de lijn van een traditioneel telefoongesprek. Je hebt eigenlijk een gesprek met je publiek.

Wat dat betreft, is de tweede kwestie, als het gaat om EU-gerelateerde kwesties, dat we zoveel inhoud naar buiten brengen dat de meeste mensen zich daar nooit om zullen bekommeren. Ik bedoel, laten we het werk van mensen niet verminderen. Er komen veel interessante dingen uit de instellingen naar voren, of het nu gaat om inzichten, onderzoek, resultaten, enzovoort. Maar als dat niet contextueel en waardevol voor het publiek wordt gemaakt, zullen ze er niet om geven.

De EU is al een zeer gecompliceerde zaak om te bespreken en over te communiceren, in het algemeen. Wat is een universitair diploma nodig om de complexiteit van de Europese Unie te begrijpen?

DK: En zelfs dan nog…..

AM: Ha, ha, ja, waarschijnlijk ook een universitair diploma en enkele jaren werkervaring.

Toevoegen aan deze complexiteit waar de gemiddelde persoon zich niet echt mee bezighoudt? Het is een recept voor rampspoed.

Het idee achter het boekje was om 1) mensen aan te moedigen om sociale media meer te zien als een middel om een gesprek te voeren en meer boeiende inhoud te creëren en 2) om sociale media te zien als een manier om waarde te creëren voor het publiek, want dat is de enige manier om een publiek te behouden en te laten groeien.

Dat is ook een van de grootste mislukkingen van de Europese ruimte van het maatschappelijk middenveld, in die zin dat NGO’s het publiek niet noodzakelijkerwijs zo effectief mogelijk betrekken. In de politieke ruimte hebben we veel sociale-mediabewuste leden van het Europees Parlement, maar de meerderheid van hen zou hun spel nog een beetje kunnen verbeteren.

Dat was dus de gedachte erachter. Het is ook de reden waarom ik heb besloten om het volledig gratis en openlijk te verspreiden, want met de Europese verkiezingen in aantocht is het heel belangrijk dat deze discussies zowel online als offline plaatsvinden. Maar online, voor mensen van onze leeftijd, jongvolwassenen, zijn sociale media snel de belangrijkste bron van onze informatie geworden en we gebruiken het als een platform om over politieke kwesties te praten. We hebben allemaal vrienden op Facebook of Twitter, die politieke artikelen plaatsen en we hebben discussies met vrienden en dergelijke.

Hoeveel mensen gaan er tegenwoordig naar een café om over politiek te discussiëren? Misschien doen sommige mensen dat wel, maar sociale media zijn erg belangrijk geworden voor dit discours in onze generatie. Belangrijke opkomende belanghebbenden die proberen om met mensen over Europese verkiezingen in gesprek te gaan, missen een belangrijke demografische factor. Daarom heb ik het geschreven en wil ik het zo breed mogelijk verspreiden.

DK: Waarom denkt u dat bepaalde groeperingen meer succes hebben met het gebruik van sociale media voor verkiezingen en andere minder succesvol zijn in het gebruik ervan of minder handig?

AM: Ik ga hier natuurlijk geen namen noemen, maar laten we gewoon zeggen dat sommige volksbewegingen erin slagen om dit gevoel van gemeenschap en interactie te distilleren. Ik denk dat er een verschil is tussen politieke actoren die zich op zichzelf en zelfpromotie richten en degenen die mensen daadwerkelijk aanmoedigen om zich aan te sluiten bij een zaak, iets dat groter is dan zijzelf. Ze slagen erin om een gevoel van urgentie te creëren en tegelijkertijd erbij te horen, iets wat zelfpromotie niet kan.

Er is ook een leeftijdsverschil. Jongeren die opgroeiden met het internet, hebben misschien een grotere neiging om sociale media ook te zien als een cool instrument voor communicatie en interactie met mensen, terwijl oudere groeperingen sociale media over het algemeen zien als een verlengstuk van wat voorheen werkte: gedrukte media, televisie en alle traditionele marketingmethoden. Dus degenen die sociale media als een volwaardig medium zien, zijn succesvoller in het gebruik ervan. Zij zien het als iets unieks, niet iets waar je alleen maar content uit bestaande media kopieert en plakt. Uiteindelijk moet je je aanpassen aan je medium en sommige van de kleinere en jongere groepen zijn daar meer succesvol mee.

DK: Zou u dus zeggen dat social media zijn eigen ding is, maar dat andere traditionele media nog steeds hun plaats hebben in de communicatie?

AM: Absoluut. Geloof het of niet, veel mensen luisteren nog steeds naar de radio, veel mensen kopen nog steeds kranten, ze lezen avondkranten, televisiereclame en televisiedebatten hebben nog steeds hun plaats. Natuurlijk hebben al deze mediakanalen nu allemaal hun YouTube-kanalen, maar sociale media hebben zeker ook een eigen plaats. Je moet elke media behandelen als zijn eigen ding dat een unieke demografie heeft en verschillende manieren om er goede content voor te creëren. Een 60 minuten durende tv-slot moet anders worden behandeld dan een 2 minuten durende YouTube-video, toch? Het zou een ander gevoel hebben, het zou een ander formaat hebben.

DK: Richt u zich met het boekje op iemand anders?

AM: Hopelijk elk lid van het Europees Parlement. Ik zou heel graag zien dat de Europese politieke actoren, die geacht worden de Europese burgers te vertegenwoordigen, meer communiceren met jonge mensen, mensen die geïnteresseerd zijn in deze dingen.

Ik ben ook geïnteresseerd in een aantal NGO’s, die zich met verschillende kwesties bezighouden en misschien nog niet hebben overwogen om sociale media als communicatiemiddel te gebruiken.

DK: Heeft u suggesties voor NGO’s of maatschappelijke organisaties die hun inspanningen beter willen overbrengen?

AM: Eerst en vooral, download het boekje, het is gratis!

DK: Ha ha.

AM: Eerlijk gezegd, voor iedereen die op zoek is naar een soort van consistente inhoud, moet je eerst vaststellen wat de belangrijkste dingen zijn die je eruit wilt halen? Wat is de diepste, rijkste inhoud die je hebt? Als je een NGO bent, ben je misschien bezig met, laten we zeggen, ontbossing. Je hebt een documentaire die je hebt gemaakt en je wilt dat mensen die zien. Dit is uw belangrijkste inhoud. Het wordt heel moeilijk als je het gewoon loslaat en dan verwacht dat mensen het zien. Van die hoofdinhoud moet je off-shoot content maken. Je moet trailers hebben, foto’s met citaten, iets wat het een beetje interessanter maakt. Als je dat eenmaal hebt, kun je je documentaire vrijgeven, en alle dingen vrijgeven die het verkeer er naartoe leiden.

Ten tweede hoef je geen dure consultants of grote bedrijven in te huren om je hierbij te helpen. Veel van de dingen die u zullen helpen met de dingen die u kunt doen, zijn al beschikbaar voor gratis, super makkelijk te gebruiken en u kunt het zelfs doen op uw smartphone. Verwacht niet dat het dit soort stervende klimmen zal zijn; het is makkelijker dan je je kunt voorstellen. Dat gezegd zijnde, het creëren van een publiek kost tijd. Het kan maanden of jaren duren voordat je het gewenste niveau van zichtbaarheid hebt bereikt, maar de enige manier om dit te bereiken is door goede content te creëren, een strategie in gedachten te hebben en gebruik te maken van de tools die je tot je beschikking hebt.

DK: Hartelijk dank voor het interview. Nog een laatste vraag: Wat is het volgende voor u?

AM: Ik help op dit moment mee met This Time I’m Voting, een uitstekende campagne van het Europees Parlement. Ik doe opleidingen voor NGO’s en enkele adviesbureaus die geïnteresseerd zijn in een effectiever gebruik van sociale media. In het algemeen ben ik er nu alleen maar op uit om nog voor de Europese verkiezingen invloed uit te oefenen. Iedereen die geïnteresseerd is en gewoon een praatje wil maken over hoe hij of zij zijn of haar socialemediaspel kan verbeteren, wil ik graag helpen. Dat is in wezen wat ik tot nu toe heb gedaan: alleen maar actoren steunen om ervoor te zorgen dat de communicatie zo goed mogelijk is voor de Europese verkiezingen.

Dominik Kirchdorfer
Dominik is a European writer and entrepreneur of Austrian and Polish descent. His passion is storytelling and he wants to do everything in his power to give the story of Europe a happy ending. He is currently the President of the EFF - European Future Forum, as well as Editorial Coordinator for the EUREKA Network, Editor In-Chief of Euro Babble and Managing Editor of Italics Magazine. Twitter: @NikKirkham
http://www.nikkirkham.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *