Europese drukte

De digitale revolutie – Arbeidsmarktverschuivingen

De mensheid heeft meerdere cycli van maatschappelijke evolutie en verval doorgemaakt. Maar nog nooit eerder heeft het menselijk vernuft meer innovatie en sneller voortgebracht dan vandaag de dag. Toch heeft deze nieuwe, plotselinge, snelle omgeving ons verrast en veel verdeeldheid gecreëerd langs lijnen als inkomen of politieke ideologie. We hadden al eerder grote veranderingen doorgemaakt, met name tijdens de Industriële Revolutie. De Industriële Revolutie duurde in grote lijnen van 1712 tot 1914, met de zogenaamde “Tweede Industriële Revolutie” die duurde van 1870 tot 1914, toen de meeste buitengewone uitvindingen werden gedaan. In 1811, slechts ongeveer 100 jaar na het begin van de Industriële Revolutie, vormde de Luddite beweging zich in Engeland om te protesteren tegen de verschuivingen op de arbeidsmarkt als gevolg van de Industriële Revolutie. De Luddites protesteerden met geweld en vernietigden in de loop van vijf jaar vele machines, voordat ze met militair geweld werden onderdrukt. Meer gewelddadige protesten, zoals de Great Railroad Strike in de VS in 1877, vinden plaats in de loop van de revolutie, als gevolg van oneerlijke arbeidsomstandigheden en wijdverspreid lijden van de beroepsbevolking. Na verloop van tijd werden instellingen zoals vakbonden en vakbonden opgericht die hielpen om eerlijker lonen en arbeidsomstandigheden te onderhandelen, de levensstandaard te verhogen en de vrede in landen te bewaren, tot het uitbreken van de Grote Oorlog in 1914.
Vandaag de dag zien we dat er in de samenleving soortgelijke scheidslijnen ontstaan, met een aantal groepen mensen en zelfs politieke partijen, die ernaar streven de status-quo te handhaven en de verspreiding van de globalisering en steeds nieuwere technologieën en industrieën die bestaande technologieën en industrieën vervangen, een halt toe te roepen.
Waarom vinden we het zo moeilijk om met de digitale revolutie om te gaan, omdat we dit alles uit de geschiedenis kennen? De Digitale Revolutie verloopt veel sneller dan de Industriële Revolutie. Het McKinsey Global Institute schat dat het tien keer sneller en op 300 keer de schaal gebeurt, dus in theorie zou het veel minder pijnlijk kunnen zijn, omdat nieuwe generaties zich ook sneller kunnen aanpassen aan de veranderingen, omdat ze met hen meegroeien. Deze keer hebben mensen de rechten, vrijheden en toegang tot nieuwe technologieën om potentieel te profiteren van de veranderingen. Tegelijkertijd kan innovatie zo snel zijn gekomen dat we er niet meer mee kunnen evolueren. Innovatie kan ons eigen vermogen om te begrijpen en ons aan te passen aan een steeds veranderende omgeving voorbijstrevend zijn. Hebben we de grenzen bereikt van wat menselijkerwijs mogelijk is? Zijn we voorbestemd om allemaal te worden vervangen door autonoom denkende machines?

Er zijn aanwijzingen dat dit helemaal niet het geval is. De steeds groter wordende loonkloof tussen de verschillende soorten beroepen geeft ons namelijk een signaal welke banen snel verouderd zullen raken en welke steeds waardevoller zullen worden. Machines zijn goedkope arbeid; goedkoper dan goedkope menselijke arbeid. Ergo, een bedrijf dat zijn processen automatiseert, kan het zich veroorloven om meer geld te investeren in hun overblijvende werknemers, op wie zij in toenemende mate zullen vertrouwen. De grote vraag naar en de concurrentie om hooggekwalificeerde werknemers zorgt ook voor steeds betere lonen en arbeidsomstandigheden voor degenen die gelukkig genoeg zijn om zich in die hoek van het personeelsbestand te bevinden.

Uit een studie van Bruegel over de impact van industriële robots op de werkgelegenheid en lonen in de EU blijkt dat er al een klein, meetbaar verplaatsingseffect is, wat betekent dat machines in sommige gevallen werknemers vervangen, met name werknemers van het middelbaar onderwijs en jonge mensen. Ook mannen worden vaker getroffen dan vrouwen. De studie toont aan dat sommige mensen hun baan verliezen door de automatisering, maar dat het effect tot nu toe zeer beperkt is en vooral geldt voor bepaalde cohorten van werknemers.

Voor de wetgevers is het nu ontzettend moeilijk om ervoor te zorgen dat degenen die momenteel tot de categorie van de laaggeschoolde werknemers behoren, de kans krijgen om door te stromen naar de categorie van de hooggekwalificeerde werknemers. Als ze dit aankunnen, kunnen ze de inkomensongelijkheid binnen de 99% effectief verlagen en vooral voorkomen dat de Digitale Revolutie verwant wordt aan de bloedige Russische Revolutie.

Het goede nieuws is dat we weer een stap dichter bij mensen komen die geen zinloze en monotone taken meer hoeven te doen om in hun levensonderhoud te voorzien. We evolueren in de richting van een meer flexibele, diverse en rijke economie die één ding boven alles stelt: creativiteit.

De creatieve, marketing- en digitale salarisequête 2017 van de Drum liet een stijging zien van meer dan 10% van de salarissen in de industrie en 16% van de vacatures sinds 2016. Meer dan 70% van de ondervraagden was grotendeels tevreden over hun huidige functie en de trends wijzen nog steeds in de richting van meer automatisering en AI-integratie.

Het slechte nieuws is dat de creativiteit zeer beperkt is. In juni 2018 meldde CNBC dat er in de VS meer banen zijn dan werklozen. Er is gewoon een mismatch in vaardigheden van werklozen en wat werkgevers zoeken. Dat is de reden waarom de basiswetten van vraag en aanbod posities die een creatieve denkwijze vereisen, omzetten in zeer goed betaalde posities, terwijl alle posities die gestandaardiseerd en geautomatiseerd kunnen worden, besteedbaar worden en geen loonsverhoging ontvangen. Het belangrijkste is niet dat de lonen voor manuele banen worden verlaagd, maar dat ze stagneren en dat het aantal beschikbare banen voor ongeschoolde en laaggeschoolde werknemers in hoog tempo afneemt.

Om te overleven en te gedijen in de huidige verschuivende markten, moeten deze werknemers zich nu aanpassen en nieuwe vaardigheden leren om zich weer levensvatbaar te maken voor de arbeidsmarkt. Helaas is dat veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. De OESO heeft geanalyseerd dat, omdat de veranderingen op de markt zo enorm zijn, de inspanning die een werknemer zich zou moeten getroosten om zich om te scholen om een levensvatbaar niveau van inzetbaarheid te bereiken, bijna onmogelijk is. Een adequate metafoor zou iemand kunnen zijn die getraind is in het gebruik van een typemachine en pas na talloze uren opleiding Microsoft Office leert gebruiken. De concurrentie ligt zo ver voor op hen, dat ze net zo goed terug naar school kunnen gaan en alle basisvaardigheden die de jeugd van vandaag op natuurlijke wijze opdoet, opnieuw kunnen leren kennen. Dat is in wezen wat er moet gebeuren. De onderwijssystemen in heel Europa zijn allemaal meer dan 200 jaar geleden ontworpen, toen de industrialisatie vroeg om werknemers die goed waren in het volgen van instructies en het uitvoeren van repetitieve taken. Als zodanig was 8-12 jaar schooltijd voldoende om kinderen voor te bereiden op de intrede op de arbeidsmarkt en zij hadden geen verder onderwijs meer nodig om hun carrière in de loop van hun volwassen leven tot een goed einde te brengen.

Nu worden we geconfronteerd met een steeds groter wordende en veranderende markt die creatief en kritisch denken vereist en onze scholen zijn niet in staat om afgestudeerden met deze vaardigheden te produceren. In feite remmen onze scholen soms zelfs de ontwikkeling van deze vaardigheden af, omdat ze proberen studenten op te leiden voor verouderde beroepen. Landen als China en recentelijk Finland hebben zich al aangepast en hun scholen richten zich nu vooral op het stimuleren van creativiteit bij hun leerlingen. Westerse landen moeten zo snel mogelijk dezelfde stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat hun volgende generaties kunnen concurreren met hun oosterse tegenhangers.

Studies hebben ook aangetoond dat niet de hoeveelheid tijd die wordt besteed aan het leren, maar de manier waarop het onderwijs wordt gegeven, bepalend is voor de vooruitgang van het onderwijs van een kind. Onderwijsmethoden die voor meer interactiviteit zorgen, bijvoorbeeld leren door het doen van benaderingen die erop gericht zijn om het creatieve denken in een kind wakker te schudden, lijken effectiever dan een hele dag leren met behulp van traditionele methoden.

Aangezien oudere generaties zullen moeten blijven concurreren met jongere generaties die zullen opgroeien met nieuwe technologieën wanneer zij voor het eerst opduiken, is het ook belangrijk ervoor te zorgen dat oudere generaties de nodige scholing krijgen om met de jeugd te kunnen concurreren. Dit kan alleen worden bereikt door de tijd die daadwerkelijk in de klas wordt doorgebracht te verkorten en van de school een levenslange ervaring te maken, in plaats van een eenmalige voorbereiding op de toetreding tot de arbeidsmarkt.

Dominik Kirchdorfer
Dominik is a European writer and entrepreneur of Austrian and Polish descent. His passion is storytelling and he wants to do everything in his power to give the story of Europe a happy ending. He is currently the President of the EFF - European Future Forum, as well as Editorial Coordinator for the EUREKA Network, Editor In-Chief of Euro Babble and Managing Editor of Italics Magazine. Twitter: @NikKirkham
http://www.nikkirkham.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *