https://www.flickr.com/photos/socialeurope/31672594953
This Week In Europe

Een nieuwe impuls voor de sociale dimensie van de EU

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door onze partners bij Eyes on Europe. https://eyes-on-europe.eu/eus-social-dimension/
De EU-instellingen hebben geprobeerd de sociale uitdagingen van de economische crisis het hoofd te bieden. Ondanks hun inspanningen zijn er nog steeds concrete maatregelen nodig om de verdere ontwikkeling van de sociale agenda te ondersteunen, met name vóór de Europese verkiezingen van 2019, om de eurosceptische golf te blokkeren.
De gevolgen van de crisis voor het sociaal beleid

De financiële en economische crisis, die in 2008 in de VS is begonnen, heeft Europa over het geheel genomen zwaar getroffen, met name de eurozone met de staatsschuldencrisis. Sindsdien hebben de Europese landen moeite gehad om de sociale beleidsnormen te garanderen die tijdens de economische groei van voor de crisis werden bereikt. De reactie van de EU op deze moeilijke situatie vereiste van de lidstaten om bezuinigingsmaatregelen te nemen; de bezuinigingen op de overheidsuitgaven hebben de welvaartsstaat zwaar getroffen en daardoor hebben de Europese landen hun burgers onvoldoende sociale bescherming geboden. Hoewel begrotingsconsolidatie in de meeste noodlijdende landen noodzakelijk werd geacht, zijn de bezuinigingsmaatregelen niet bevorderlijk gebleken voor de economische groei op lange termijn en tegelijkertijd zijn ze veroordeeld voor het ondermijnen van economische en sociale rechten. In feite is het nationale beleid om de overheidsuitgaven te verlagen en de lonen en prijzen te verlagen niet gecombineerd met groeibevorderende hervormingen. De afgelopen tien jaar zijn we getuige geweest van hoge werkloosheid, toegenomen economische ongelijkheid, armoede en sociale versnippering in Europa, naast de algehele verzwakking van het vermogen van staten om een effectief herverdelend nationaal beleid te voeren. Om deze redenen was het van cruciaal belang de structurele zwakheden in het Europese economische model aan te pakken en dringend een ambitieuze strategie voor een duurzame en inclusieve groei in de nasleep van de crisis ten uitvoer te leggen.

De Europese pijler van de sociale rechten: is deze werkelijk doeltreffend?

De huidige voorzitter van de Commissie, Jean-Claude Juncker, die de sociale dimensie van Europa tot een van de prioriteiten van zijn mandaat heeft gemaakt, heeft de noodzaak om de economische en sociale onzekerheid aan te pakken. Om de sociale rechten te versterken, heeft de Commissie in maart 2016 een voorontwerp voor de pijler sociale rechten gepresenteerd en een openbare raadpleging gelanceerd; dit initiatief werd toegejuicht door het Europees Parlement, dat al bij verschillende gelegenheden had opgeroepen tot meer acties op sociaal gebied. De pijler werd in april 2017 gepresenteerd en is op 17 november 2017 door het Europees Parlement, de Raad en de Commissie gezamenlijk afgekondigd op de sociale top voor eerlijke banen en groei in Göteborg, Zweden. Het bevestigt de toezegging van de EU om niet alleen de economische maar ook de sociale vooruitgang te bevorderen, en om de sociale convergentie te bevorderen, presenteert het 20 cruciale beginselen, gegroepeerd in drie categorieën: gelijke kansen en toegang tot de arbeidsmarkt; eerlijke arbeidsvoorwaarden; sociale bescherming en integratie. Hoewel het project een grote politieke en symbolische waarde heeft voor de toekomstige duurzame groei van de EU, wordt het slechts beoordeeld als uitgangspunt voor de opbouw van een sociaal Europa. Wat de inhoud van de pijler betreft, worden in de eerste plaats de rechten herhaald die al deel uitmaken van het acquis van de Unie, en het doel is deze in één enkel document samen te brengen om ze meer zichtbaarheid te geven. Ten tweede geeft het nieuwe beginselen aan voor de aanpak van de problemen die voortvloeien uit maatschappelijke, technologische en economische ontwikkelingen, zoals de vergrijzing van de bevolking of de economische mondialisering. Wat de reikwijdte van het project zelf betreft, is het ontworpen voor de eurozone, aangezien het gericht is op een betere werking van de Economische en Monetaire Unie, maar het is ook gericht op andere lidstaten, waardoor stimulansen worden gecreëerd om hen tot het proces te laten toetreden.

Bovendien is het belangrijk om aandacht te besteden aan de aard van het programma, dat onderwerp van debat is geweest: hoewel het document een fundamenteel politiek engagement vertegenwoordigt, kan de tekst in feite slechts als leidraad dienen om efficiënte werkgelegenheid en sociale resultaten te bereiken. Bovendien staat in de tekst dat de beginselen en rechten alleen afdwingbaar zijn als er op het juiste niveau maatregelen of wetgeving worden aangenomen, anders blijft het een dode letter. De uitvoering van de pijler moet op het niveau van de Unie en de lidstaten worden uitgevoerd met inachtneming van hun bevoegdheden en houdt niet in dat de Unie haar bevoegdheden en taken die haar bij de Verdragen zijn toegekend, moet uitbreiden. Op deze manier blijft de EU slechts minimumeisen vaststellen en de coördinatie op sociaal gebied bevorderen. Om bovengenoemde redenen is de feitelijke geldigheid van de pijler niet toereikend geacht om een doeltreffend sociaal beleid van de EU te waarborgen.

Kritiek en recente ontwikkelingen voor een sociaal Europa

Dit initiatief is aangenomen om de sociale dimensies van de Europese integratie te bevorderen en het is goedgekeurd op een kritiek moment voor de EU, die nog steeds te kampen heeft met verschillende crises tegelijk, zowel intern als extern. Op EU-niveau komt deze hernieuwde aandacht voor sociale cohesie ook voort uit de zorgwekkende uitslag van de verkiezingen die de afgelopen jaren op nationaal niveau zijn gehouden en waarvan de resultaten hebben laten zien dat het publiek sceptisch staat tegenover het crisismanagement van nationale en Europese politici. Hoewel de pijler een belangrijk uitgangspunt vormt om de sociale dimensie centraal te stellen in het EU-debat, liggen er nog een aantal uitdagingen in het verschiet. De tekst is niet duidelijk genoeg en er moet iets worden gedaan aan eventuele lacunes in de tekst. Vanwege de bestaande verschillen tussen de nationale sociale stelsels zijn de beginselen in een zeer brede formulering vastgelegd; daarom is het noodzakelijk om een routekaart op te stellen om de Pijler uit te voeren.

Verdere kritiek richt zich op de keuze voor een “soft law act”, d.w.z. niet-bindende instrumenten, om de fundamentele taak om het Europese sociale model nieuw leven in te blazen, te waarborgen. In feite is de pijler niet direct afdwingbaar als hij niet wordt gevolgd door concrete uitvoeringsmaatregelen, waardoor het risico groot is dat dit programma op korte termijn geen tastbare resultaten oplevert. Met het oog hierop is het ook van essentieel belang dat de EU en de nationale instellingen voldoende middelen ter beschikking stellen voor de verwezenlijking van de ambitieuze doelstellingen. Alleen op die manier kunnen rechten en beginselen worden omgezet in concreet sociaal beleid.

Het is van cruciaal belang om de democratische dialoog met de beleidsmakers te bevorderen en de bestaande beleidsinstrumenten te integreren in toekomstige wetgevingsmaatregelen, aangezien de verdiensten van het initiatief van Juncker er in wezen van afhangen. Er zij op gewezen dat sommige lidstaten in de eerste maanden na de goedkeuring van het document weinig ambitieus zijn geweest en een algemeen standpunt hebben ingenomen over drie dossiers die van essentieel belang zijn voor de pijler: evenwicht tussen werk en privéleven, transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden; coördinatie van de socialezekerheidsstelsels. Om de sociale doelstellingen te verwezenlijken, moeten de lidstaten ophouden met slepen en moeten zij hun vorig jaar aangegane verplichtingen nakomen. Tot slot heeft de Europese Commissie in oktober 2018, bijna een jaar na de afkondiging van het belangrijkste sociale initiatief van de EU, het werkprogramma 2019 goedgekeurd. Er is betoogd dat het programma vooral gericht is op het verband tussen sociaal beleid en de arbeidsmarkt, maar dat het voorbijgaat aan het terrein van de sociale bescherming. Ook hier is niet voldoende prioriteit gegeven aan de bevordering van sociale investeringen, wat in feite een grote kans zou zijn om concrete oplossingen te vinden voor de ontevreden burgers van de EU vóór de langverwachte Europese verkiezingen in 2019.

Evelyn Astuccia
Evelyn Astuccia is a current Master’s student in EU interdisciplinary studies at the Institute for European Studies of the ULB in Brussels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *