Sinds u vroeg

Van Syrië tot België: Hoe is het om vluchteling te zijn in de EU?

Stel je voor dat je in het derde jaar van je universitaire studie een regelmatige student bent, terwijl geweld en instabiliteit je dwingen om niet alleen je studie te verlaten, maar ook je land, je gezin en het leven zoals je het kent. Dat is wat er is gebeurd met Raji – een toen 21-jarige student tandheelkunde uit de buitenwijken van Damascus – en talloze andere Syrische vluchtelingen die gevlucht zijn voor conflicten en instabiliteit in hun thuisland in een wanhopige poging om hun leven en aspiraties voort te zetten. Hoe is het echt om als vluchteling in de EU aan te komen?

Syrië is nu al zeven jaar in een bruut conflict verwikkeld en de voortdurende strijd tussen president Assad en talrijke rebellengroeperingen lijkt zich in de loop der tijd alleen maar te verhevigen. De New York Times meldde onlangs echter dat de Syrische president de controle over het grootste deel van het Syrische grondgebied heeft heroverd, wat betekent dat er bijna geen enkele kans is dat rebellengroeperingen hem omverwerpen of het verloop van de oorlog veranderen, maar aangezien de VS zijn strijd om de rest van de wereld een lucht van controle over te brengen (vooral gezien hun plotselinge terugtrekking uit het conflict op 19 december), zou dit misschien met een snufje zout moeten worden genomen.

De Guardian verklaarde onlangs ook dat ‘Als het beëindigen van de oorlog in Syrië betekent dat Assad en Rusland hebben gewonnen, zij het dan. Maar als zelfs westerse journalisten in de gezellige bescherming van hun kantoren het geduld verliezen met het conflict en haast hebben om er een einde aan te maken, wat zou er dan door de geesten kunnen gaan van de individuen wier hele leven ondersteboven zijn getipt door de problemen van het land?

Als Europeanen, op een veilige afstand van de verwoesting, die zich afspeelt in oorlogsgebieden zoals Syrië, wanneer we denken aan Syrische vluchtelingen, kunnen we denken aan beelden van door tabloidselecteerde beelden van jonge, ontmenselijkte mannen die Europa te voet doorkruisen – je kunt ervan uitgaan dat asielzoekers allemaal ongeschoolde radicale islamisten zijn met kwade bedoelingen (hoewel initiatieven zoals een campagne van Save The Children UK, die westerlingen dwingt zich in de schoenen te schuiven van degenen die uit hun thuisland zijn verdreven, tenminste meer empathie aanmoedigen). Woorden als ‘zwerm’, ‘binnenvallen’ voegen alleen maar brandstof toe aan het vuur. Maar hoe zit het met de individuele verhalen die je niet hoort in de tabloids?

Raji’s verhaal is er een van een regelmatig jongere met affiniteit voor clubbing en techno muziek die met zijn ouders in een mooi huis in de buurt van de hoofdstad woonde en droomde van een stabiele toekomst als tandarts. Net als vele anderen, werd het plan dat hij lang had voorzien voor zijn toekomst – die hij als vanzelfsprekend beschouwde met zijn goede cijfers en ondersteunende familie – op zijn kop gezet toen de Syrische burgeroorlog in 2011 begon. Na vier jaar van pogingen om zijn leven normaal voort te zetten en de politieke problemen van het land niet in de weg te laten staan van zijn plannen, besloot hij in september 2015 dat het genoeg was en verpakte zijn koffers voor Europa.

Ik kwam uit een middenklasse familie en heb bijna 3 jaar tandheelkunde gestudeerd. Ik was in mijn 4e jaar, wat vooral praktisch is – zo dicht bij de kwalificatie als tandarts – maar mijn ongeluk bracht me ertoe om mijn plan te veranderen…. De problemen in Syrië gaven me weinig keus dan het land te verlaten, dus nu ben ik hier om mijn plaats te vinden in deze nieuwe omgeving.

De reis naar Europa

Aanvankelijk met Berlijn in gedachten begon Raji zijn reis met een kleine groep vrienden uit zijn buurt op een boot naar Turkije. Bij aankomst stapten ze vervolgens aan boord van een andere, voor Griekenland bestemde boot en hoppen ze de eilanden op en verblijven ze in verschillende vluchtelingenkampen.

In Griekenland, op het eerste eiland waar ik aankwam, werd ik daar door de hoofdofficier in elkaar geslagen omdat ik hem een nacht eerder om 3 uur ‘s nachts wakker maakte, dus hij was geïrriteerd…..

Het ding is, ik was de enige die in die tijd in staat was om Engels te spreken, dus de groep met wie ik aankwam vroeg me om het politiebureau te laten weten dat we waren aangekomen. Ze dachten dat we hen beter zouden kunnen waarschuwen en dat we misschien wat hulp of voedsel zouden kunnen krijgen – dus ik was gedwongen om hen te storen!

De dag erna werd ik wakker om alle andere vluchtelingen in de rij te zien staan en de agent schreeuwde: ‘Wie heeft me gisterenavond wakker gemaakt? Niemand is in beweging totdat die man eigenaar is!

Omdat ik de enige was die hem daadwerkelijk kon begrijpen, moest ik naar voren komen en mezelf onthullen. Als straf werd ik gevraagd om de straat te vegen met een oude bezem. Dus deed ik dat en toen stopte ik toen ik dacht dat ik klaar was. Maar hij zag dat ik stopte en werd toen zo boos dat hij me in een cel opsloot en me in het gezicht begon te slaan tot hij tevreden was.

De volgende etappe van de reis betekende dat hij zijn vrienden achter zich liet en in een bus stapte, eerst door de Republiek Macedonië en daarna naar Servië. Om opnieuw de EU binnen te komen, werd hij vervolgens Hongarije binnengesmokkeld en vervolgens door Oostenrijk. Toen hij zich als vluchteling in Oostenrijk registreerde bij een paar anderen die hij onderweg had ontmoet, werd hij naar Frankfurt gestuurd om daar asiel aan te vragen. Omdat hij Duitsland altijd in gedachten had als eindbestemming, niet alleen vanwege zijn interesse in de cultuur en de muziekscene, maar ook omdat hij had gehoord dat vluchtelingen daar goed waren ontvangen, kwam dit als goed nieuws.

Hoe bent u in België aangekomen?

Bij aankomst in Frankfurt waren de eerste indrukken niet geweldig.

Ik voelde me meteen onwelkom in Frankfurt – dus omdat de groep waar ik bij was naar België ging, besloot ik gewoon met de stroom mee te gaan en mee te gaan. Om eerlijk te zijn, het maakt niet meer uit wanneer je in die situatie bent. Ik wilde niet eens nadenken over waar mijn volgende plek zou zijn….. Ik wilde gewoon rusten en in vrede leven.

Toen ik in België aankwam, stuurden ze me eerst naar een kamp in het Franstalige deel, ergens naast Luik, en ik verbleef daar bijna 6 maanden. Zeker, ik moest in die periode veel verhuizen; dit hele vluchtelingenvraagstuk was op dat moment nieuw voor België, dus je kon zeggen dat er niet echt genoeg voorbereiding was voor al die mensen – maar tegelijkertijd konden ze niet echt verwachten dat veel mensen in zo’n korte tijd zo veel mensen hadden verwacht, en alles was in allerijl opgeknapt.

Nadat hij zich in deze maanden door de Franstalige steden van België had verplaatst, werd Raji vervolgens in de Vlaamse stad Antwerpen geplaatst en uiteindelijk in Gent, waar hij tot op de dag van vandaag woont.

Ik was niet gelukkig in Antwerpen. Ik was daar geïsoleerd en vanuit mijn ervaring waren de mensen kouder en minder tolerant. Maar toen ik in Gent aankwam, veranderde dat allemaal. Het was merkbaar een meer ontspannen en inschikkelijke omgeving. Ik voel me hier thuis.

De NGO Rode Kruis België zorgde ervoor dat ik alles had wat ik nodig had. En de plaatselijke gemeente gaf me de mogelijkheid om te studeren of te werken. Omdat ik thuis nog niet klaar was met mijn studies, kreeg ik de kans om naar de universiteit in België te gaan.

De drie jaar werk die Raji al in Syrië had voltooid, wat betekent dat hij zo dicht bij de kwalificatie als tandarts zat, werden echter niet erkend door het Belgische systeem. In plaats van opnieuw van nul te beginnen in dezelfde discipline, is Raji daarom op zoek naar iets anders.

Ik zou graag iets interessants willen, maar ik weet dat ik een baan krijg als ik klaar ben – ik overweeg momenteel een diploma in Business.

Voelt u zich onderdeel van de Europese samenleving?

Ik heb het gevoel dat ik vrij goed geïntegreerd ben. Ik heb alleen contact gehouden met een paar Syrische vrienden die hier kwamen, dus de meeste van mijn vrienden zijn Belg. Mijn vriendin is Belgisch. Ik doe mijn best om Vlaams te leren. Ik studeer hier en maak optimaal gebruik van het sociale leven. Ik hoop hier ooit te werken!

Wat zijn uw gedachten over alle negatieve houdingen ten opzichte van vluchtelingen?

Ondanks de strijd die vluchtelingen hebben moeten doorstaan voordat zij hun toevlucht zocht in een stabielere omgeving, is er een tendens, met name onder politici, media en burgers die meer naar rechts leunen, om hen in een negatief daglicht te stellen – vaak als een last of zelfs als een bedreiging. Raji zou zich hier eigenlijk mee kunnen inleven:

Ik begrijp hun angst en frustratie. Het is iets nieuws voor hen – nieuwe mensen die in hun land komen wonen en deel uitmaken van hun samenleving – vooral gezien het feit dat ze een deel van hun belastinggeld moeten delen met mensen die nog niet zelf hebben bijgedragen.

Dit gezegd zijnde, als mensen wat verder nadenken over de oorzaken die deze mensen dwongen hun land te verlaten en de helft van de wereld over te steken om gewoon te leven – met letterlijk geen groter doel dan een vredelievend leven ver weg van alle bomecho’s en oorlogstrauma’s – dan hebben ze de neiging om meer te accepteren.

Ik geloof dat de meesten van ons de neiging hebben om meer te leren van onze eigen ervaringen, dus het feit dat de meeste mensen nog nooit de realiteit van de oorlog hebben meegemaakt (dat wens ik niemand zeker toe), ze moeten nog de smaak van echte strijd ontdekken.

Hoop je op een dag terug te gaan naar Syrië of in Europa te blijven?

Ik heb geen andere plannen om daar terug te gaan dan erheen te gaan, want ik heb hier nu mijn leven opgebouwd en heb er niets meer over.

Ik heb er nog steeds ouders en ik zou ze graag nog eens terugzien, maar België is een van de landen die dat in mijn situatie niet echt bieden. Dat gezegd hebbende, teruggaan naar Syrië is op dit moment geen optie. Ik hoop alleen maar dat ik mijn familie snel weer kan zien.

Wat heb je geleerd van deze ervaring?

Ik wil graag wijzen op een idee dat ik had tijdens mijn dagen in Syrië, vooral na het tweede jaar sinds het begin van de oorlog: Ik had het gevoel dat ik vrijer werd in de zin dat ik me niet bekommerde om de kleine problemen in mijn leven, en dat ik de neiging had om meer te leven voor de gelukkige momenten.

Misschien dat als we de bodem van onze angst raken, er niets meer toe doet en de deur naar echte vrijheid opengaat….. Het leek een soort van een volgend niveau van bewustzijn!

Gelukkig zijn veel Europeanen zeer empathisch en gastvrij voor vluchtelingen.

 

Ontdek hoe u vluchtelingen bij u in de buurt kunt helpen.

Meer informatie over het Syrische conflict

Een dag in het leven van een vluchteling in België

Roxanna Azimy
Roxanna is a European affairs writer and communications professional of British and Iranian descent. Having studied French and Spanish at King’s College London, with an MSc in European Studies from LSE, and currently working at the European Parliamentary Forum on Population and Development in the field of human rights and international development, she strives to increase the visibility of ethical and sociocultural issues in Europe.
https://twitter.com/RoxannaYasmin

One Reply to “Van Syrië tot België: Hoe is het om vluchteling te zijn in de EU?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *