Gedachten babbelen

Van Frankrijk tot Polen – December herinnerde ons aan de gevaren van klimaatverandering

Er is een lange lijn die de gebeurtenissen van de afgelopen maand in Europa en in de wereld met elkaar verbindt: we hadden de grote toespraak van Sir David Attenborough niet nodig om de dreigende klimaatverandering voor de hele wereld te herdenken, en terwijl in Katowice, in Polen, de COP24 werd gehouden, werd in de straten van Parijs de Gilets Jaunes tegen de Franse regering geprotesteerd, een protest dat werd veroorzaakt door het besluit om de belastingen op brandstof te verhogen.

Het Franse voorstel was in principe juist: het terugdringen van de CO2 -uitstoot door het verminderen en ontmoedigen van gedrag en praktijken die de uitstoot bevorderen, zowel voor consumenten als producenten.
Het voorstel is op woede gestuit en wordt gezien als een belasting voor gewone burgers, en tot op zekere hoogte ook, maar misschien was het voorstel onvolledig. Het ontbrak aan stimulansen voor mensen om hun gedrag te veranderen, zoals het overstappen op een elektrische auto, wat nog steeds duur is voor de burger uit de middenklasse.
Terwijl dit in Frankrijk gebeurde, was het in Polen niet beter: het is niet de eerste keer dat het Visegrad-land als gastheer optreedt voor een VN-conferentie over klimaat, de eerste keer was in 2013, in Warschau tijdens de COP19, een voorbereidend evenement voor de COP21 van Parijs in 2015, die de aanzet gaf tot de Overeenkomst van Parijs.

Het besluit om het in Polen te huisvesten was toen al controversieel (het jaar daarvoor werd het in Qatar gehouden, dat onlangs de OPEC heeft verlaten om meer op aardgas dan op olie over te schakelen), omdat Polen te veel afhankelijk is van steenkool, en het is een land geweest dat de inspanningen van de EU om de economie koolstofarm te maken als gevolg daarvan altijd in gevaar heeft gebracht.

Tijdens de conferentie van dit jaar heeft de Poolse president Duda herhaald dat Polen wil blijven vertrouwen op steenkool: er kan niet worden beweerd dat de COP24 op de juiste manier van start is gegaan en de definitieve overeenkomst blijft ongetwijfeld een politieke verklaring, die de in Parijs aangegane verplichtingen, die zijn vastgelegd in een ambitieuze, bindende overeenkomst die niet volledig ten uitvoer is gelegd, afzwakt.
Het resultaat dat drie jaar geleden in Parijs is bereikt, is een enorm internationaal succes van het Hollande-voorzitterschap en van het Franse voorzitterschap van de COP onder leiding van de ministers Laurent Fabius en Ségolène Royal: Het beleid van Macron sluit hier perfect op aan, want het milieu in Frankrijk blijft een partijoverschrijdend onderwerp.

Een van de eerste die een EU-koolstofbelasting voorstelde was Nicolas Sarkozy, en het idee is ook overgenomen door de presidentskandidaten van 2017 voor de primaire verkiezingen van de Franse Republikeinen om een aanvraag in te dienen voor Amerikaanse goederen in geval van terugtrekking uit de overeenkomst van Parijs.

De afhankelijkheid van Frankrijk van kernenergie is ook een factor van zijn lage CO2-uitstoot in vergelijking met andere Europese landen (zoals Duitsland en Italië) en Macron wil de weg vrijmaken voor minder nucleaire afhankelijkheid en meer hernieuwbare energie, een ambitieus project.

Deze periode volgt op een periode van politiek succes van groene partijen in heel Europa (Duitsland, België, Luxemburg), maar is er een consensus onder de bevolking over wat te doen om de klimaatverandering aan te pakken? Deze laatste gebeurtenissen wijzen ons op de conclusie dat dit niet het geval is.

Een radicale uitdaging heeft een radicaal antwoord nodig, maar radicaal kan ook impopulair zijn: het is niet alleen de industriële of ondernemerswereld die bijdraagt tot de klimaatverandering, maar ook wij, gewone burgers, met onze dagelijkse handelingen.

Klimaatverandering bestrijden betekent ook het aanpassen van onze levensstijl, en te vaak verzetten mensen zich tegen verandering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *