Groot in

Digit@l Vrienden – het eerste Cultureel Jeugdcentrum in Polen

Digit@l Friends is het eerste café voor jongeren in het Warschause landschap. Ze noemen het een café en anderen noemen het een Huis van Cultuur 2.0.

Ik sprak met Kamila Wujec, de oprichter van het nieuwe bedrijf in Warschau.

DK: Wat is Digit@l Friends precies en welke doelen heeft u?

KW: Ons doel is om een ontmoetingsplaats voor jongeren te creëren, die een ruimte zal zijn voor recreatie, onderwijs en ontwikkeling van oudere kinderen en jongeren in de leeftijd van 10 tot 20 jaar.

Wij besteden bijzondere aandacht aan het feit dat de plaats de functie van lokale integratie van de jongere gemeenschap in Gocław, waar de plaats is gelegen, vervult. We dromen van het creëren van een echte gemeenschap.

Ons voorstel is gericht aan kinderen voor wie geen vrije tijd buiten de school en “grafische” buitenschoolse activiteiten is, in principe het voorstel om vrije tijd buitenshuis door te brengen. De hervorming van het onderwijs en de overbevolking van scholen hebben deze situatie alleen maar verergerd.

Daarom proberen we de leemte op te vullen door een veilige ruimte te bieden waarin sociale banden worden gevormd tussen vrienden, collega’s en buren uit de woonwijk.

Digit@l Vrienden-Digitale Vaardigheden & Welzijn is gebaseerd op drie veronderstellingen:

Ten eerste mogen kinderen niet worden verhinderd om toegang te krijgen tot het internet en gebruik te maken van digitale hulpmiddelen. Men kan alleen maar proberen om jongeren aan te moedigen om nieuwe technologieën op een bewuste, evenwichtige en verantwoordelijke manier te gebruiken.

We willen het hele spectrum aan mogelijkheden laten zien waar jongeren in de wereldwijde digitale wereld mee te maken hebben: beurzen, reizen, internationale online projecten, teamwork met andere Europese groepen, en dit alles is voor iedereen op elk moment beschikbaar op hun eigen smartphone. Het digitale onderwijsprogramma, dat wijst op innovatie in het onderwijs, dat de trends op de arbeidsmarkt van de toekomst volgt, maar ook wijst op de risico’s en bedreigingen van het online zijn vandaag de dag, zal de belangrijkste stromingen en onderwerpen van gesprekken met jongeren zijn.

Ten tweede moet de mens in het tijdperk van de galopperende technologische ontwikkeling in zichzelf cultiveren wat hem onderscheidt van machines. Dit zijn gevoeligheid, empathie, mededogen, medeleven, samenwerking, bereidheid om te helpen, leven in harmonie met zichzelf en de omgeving.

Om het zelfbewustzijn te ontwikkelen, heeft men ruimte nodig om een ander te ontmoeten en de mogelijkheid te ervaren.

Wij geloven dat het een verlies is als we alleen op volwassen leeftijd in contact komen met deze ruimte. De lessen worden gegeven op verschillende gebieden, zoals drama, aandacht, improvisatie, coachingtechnieken, kunstzinnig therapeutische instrumenten, enz.

Ten derde, vanaf de vroegste periode van iemands leven heeft de mens een fundamentele behoefte om erbij te horen. De adolescentie is bijzonder moeilijk omdat kinderen hun identiteit vormgeven, bijvoorbeeld door al dan niet tot bepaalde groepen buiten het gezin te behoren. Voor onze eigen en alle andere kinderen, wensen wij dat positieve rolmodellen niet alleen van huis en school, maar ook van andere plaatsen van het sociale leven samen stromen. We willen vrienden zijn van alle kinderen in de omgeving en een waardevolle partner voor hen zijn, waar je naartoe kunt komen en blijven.

Wij bieden regelmatig spellen aan op consoles die gratis beschikbaar zijn in de hoek van de spellen.

We zullen thematische bijeenkomsten organiseren aangepast aan verschillende groepen van onze leden, het kan activiteiten zijn voor jongens, meisjes, per leeftijdsgroep, enz.

Het is anders voor jongere kinderen om deel te nemen aan scrapbooking of tutorials op youtube die hen leren hoe een manga te tekenen, en het is anders voor oudere kinderen om deel te nemen aan workshops over hoe een podcast te maken, hoe een radioshow te maken of hoe een video te snijden, en het is anders voor “jonge volwassenen” om deel te nemen aan een bewuste keuze van studies, carrière coaching, en ga zo maar door.

Zodra we partners vinden, willen we elektronische muziekproductie aanbieden, en daarvoor hebben we apparatuur nodig. Een dergelijk resultaat kan worden gepubliceerd op spotify of soundcloud.

In navolging van dit voorbeeld willen we dat kinderen scheppers worden en geen consumenten van nieuwe technologieën.

Andere geplande activiteiten zijn: creativiteitsworkshops, portfolio-ontwikkeling, projectgroepen, teamwerk, paarwerk, communicatieworkshops, enz.

We zullen ook gasten en deskundigen uitnodigen voor gesprekken met kinderen en ouders.

DK: Vertel ons een beetje over u en waarom u besloten heeft dit café te openen en waarom op deze plek.

KW: De geschiedenis is een beetje lang en heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld.

Ik werk al vele jaren als coördinator van door de Europese Commissie gefinancierde projecten voor Europees Vrijwilligerswerk en ik heb uitstekende resultaten gezien voor zowel de vrijwilligers zelf als voor ons, het personeel dat hen onderweg begeleidt, wanneer niet-formele leermethoden in verschillende contexten worden toegepast. Scholen zijn nog steeds gericht op de verwerking en consolidatie van kennis, niet op de overdracht van competenties, hoewel het steeds beter wordt en er ook steeds meer projecten in het curriculum te zien zijn.

De verwerving van competenties op plaatsen voor jongeren vindt op een natuurlijke manier plaats en laat blijvende effecten na, waardoor de ontwikkeling van de deelnemer aanzienlijk (betekenisvol) wordt versterkt. In die tijd maakte ik deel uit van een groot Europees netwerk dat grote dingen voor en met jongeren doet.

Daarnaast ben ik opgegroeid in Berlijn en heb ik veel tijd als tiener doorgebracht in een instelling genaamd Jugendfreizeitheim, het zogenaamde “jeugdvakantiehuis”. Ik heb groot respect voor deze instellingen.

Traditioneel zijn dergelijke plaatsen in veel landen een alternatief voor het doorbrengen van tijd op school totdat de ouders ‘s middags terugkeren van hun werk. Schoolkantines zijn populaire plaatsen, maar ze worden nog steeds georganiseerd in dezelfde ruimte, soms onder toezicht van leraren, d.w.z. opnieuw onder toezicht van iemand die mogelijk evalueert. We wilden een plek creëren die dit landschap zou aanvullen met iets nieuws.

Ik koos voor Gocław, handelend volgens: denk globaal, handel lokaal. Ik ben een persoon die altijd denkt over “big picture”, maar de verandering van de wereld kan alleen beginnen vanuit jezelf en je omgeving. Daarom werk ik voor “onze” kinderen, dat wil zeggen voor mijn kinderen en voor de kinderen van mijn buren. Toen ik liep met kleine kinderen in een rolstoel en nu, onlangs, met onze hond, de antropoloog in mij keek naar de kinderen in het gebied nauwlettend. Hoe ze hun tijd doorbrengen, wat ze doen op banken, speelplaatsen die niet aan hun behoeften zijn aangepast, enz. Ik dacht ook over mijn eigen kinderen, die bijna vervelen met de speeltuinen en beginnen te worden geïnteresseerd in games op de telefoon, creëren we ook een plek voor hen. Een veilige plek, in een sfeer van respect en onder vrienden.

En zo gebeurde het dat er eindelijk een opeenstapeling was en ik begon op zoek te gaan naar een plek en mijn dromen en missie veranderde in concrete acties voor mij en mijn man.

Rond de jaarwisseling van januari en februari zullen onze inspanningen het licht zien.

DK: Hoe gaat het werken?

KW: Van buiten ziet de plek eruit als een gewoon café, maar in feite is het een soort Cultuurhuis 2.0. De interieurs zijn ontworpen als ruimte voor vergaderingen, recreatie en workshops.

Als ik mijn ogen sluit, stel ik me voor dat jonge mensen naar ons toe komen na school, met vrienden, misschien in hun vrije tijd tussen de lessen door, zittend, spelend, instruerend in de activiteiten die wij aanbieden, misschien zullen ze zelfs zelf de activiteiten voorstellen. En de klassen zullen worden aangepast aan de leeftijdsgroep, zal op tijd en zeer interessant. Ik beloof het u! We hebben al een lijst met ideeën en we wachten op de ideeën die van de jongeren zelf komen. We willen het programma niet voor hen doen, maar samen met hen. Daarom zal dit proces worden voortgezet. We putten onze ideeën uit de ervaring van internationale samenwerking. We hebben een netwerk van goede contacten waarin we jongeren willen betrekken en hen laten zien dat een verre wereld binnen handbereik is en dat vriendschappen met andere Europeanen online kunnen worden onderhouden. We willen laten zien dat er buitenlandse projecten, reizen, beurzen zijn. We willen innovatie in het onderwijs onder de aandacht brengen en grote voorbeelden uit de hele wereld laten zien. Infecteren met optimisme. We bieden ook praktische ervaring in de vorm van een projectgroep, gezamenlijke taken van virtuele teams zoals volwassenen dat in hun professionele realiteit doen, alleen aangepast aan het niveau van de deelnemers.

Er zal ook ruimte zijn om te praten, huiswerk te maken, te spelen op de console, of een snack met vrienden.

Een belangrijk aspect van deze plaats is het karakter van de gemeenschap. We willen een echte lokale gemeenschap creëren. Offline en online. Wij bieden een club lidkaart voor een kleine maandelijkse vergoeding, waardoor jonge mensen naar Digit@l Friends ook zonder dagelijks geld in hun portemonnee. Het is immers een volwassene die niet in zijn levensonderhoud voorziet. We willen niemand uitsluiten. Als onderdeel van hun lidmaatschap kunnen ze zich in de ledenzone opfrissen met een drankje, een snack of fruit, gratis deelnemen aan een aantal workshops in de maand en, het belangrijkste: ze blijven in nauw contact met ons. We zullen ze in de groep chat, zullen ze de eerste om te leren over het geplande programma, zullen er kortingen op hun verjaardagen.

DK: Waarom is dit Huis van Cultuur 2.0 momenteel nodig in Polen?

KW: Er zijn vele redenen. Allereerst zie ik een duidelijke kloof tussen de aanbiedingen voor kinderen. Er zijn trampolines en skateparken voor oudere kinderen. En super. Dit is een noodzakelijke en ook een grote luxe. Echter, als het gaat om de dagelijkse mogelijkheden om tijd door te brengen tot de ouders terug te keren van het werk of om tijd door te brengen weg van hun ouders thuis, maar thuis met hun vrienden in de omgeving, in totaal zijn er alleen wandelingen rond de woonwijk, banken door het omliggende kanaal / meer. Jongeren gaan niet naar het café, soms gaan ze voor een pizza. En dat is het.

Veel kinderen kunnen deelnemen aan buitenschoolse activiteiten, wat leuk is voor hen, maar het betekent ook dat de kinderen hebben ingevuld afbeeldingen en nog steeds nergens bij elkaar te blijven. Opgroeien is een belangrijk moment waarop jongeren onder elkaar willen zijn, een gevoel van saamhorigheid nodig hebben en op zoek gaan naar extra rolmodellen onder volwassenen, ook buiten school en thuis. Dat is het eerste belangrijke punt.

Het tweede belangrijke aspect heeft betrekking op “2.0”, d.w.z. het digitale onderwijsaspect. We willen dergelijke activiteiten aan te bieden die interessant en uniek zal zijn aan de ene kant, en aan de andere kant zal het bewustzijn van de kansen, kansen en bedreigingen voor het online leven te verhogen. We willen de competentie van digitale intelligentie versterken als we dat willen.

Ons formele onderwijssysteem is niet in staat om gelijke tred te houden met de technologische ontwikkeling van onze tijd. Er wordt vandaag gezegd dat de meeste banen van de mens in de toekomst zullen worden vervangen door het werk van machines. Daarom zien we een duidelijke noodzaak om het onderwijssysteem te ondersteunen met niet-formele methoden. We zien ook onze rol om ervoor te zorgen dat jongeren een plaats in hun leven hebben om competenties te verwerven op vrijwillige en leuke basis, zonder beoordeling en volgens hun eigen belangen, maar in lijn met de trends en uitdagingen van onze tijd.

DK: Waar haalt u uw inspiratie vandaan (andere landen en concepten)?

KW: Soortgelijke concepten en houdingen met betrekking tot niet-formeel maar geïnstitutionaliseerd onderwijs zijn te vinden in andere Europese landen zoals Groot-Brittannië, België, Frankrijk en Finland, waar ze opereren onder de naam Youth Cafe of Youthhouse. Ze verschillen van de schoolkantoren of gemeenschapscentra ons bekend door het aspect van het creëren van sociale banden tussen de deelnemers en de steun van volwassenen, die, los van de school, een belangrijke steun voor jongeren worden.

Een van de pijlers van deze “filosofie” is de positieve psychologie, die, wanneer ze een gewoonte is geworden, is om ons te versterken en ons bestand te maken tegen stress en uitdagingen in moeilijke tijden.

Sorjonen zelf van Youth Against Drugs over jeugdcentra in Finland schrijf ik ja:

“Voor jongeren die gebruik maken van de diensten van jeugdcentra zijn deze centra hun huiskamer, een plek om anderen te ontmoeten, nieuwe vaardigheden te leren en deel te nemen aan iets wat zij belangrijk vinden in hun leven.

Zoals voor sommige jongeren zijn jongerencentra slechts een plek waar je je kunt losmaken van de werkelijkheid. Alle jongeren kunnen zo veel of zo weinig deelnemen als ze willen. Maar ze zijn nog steeds leuk en veilig volwassenen, met wie u een goede tijd hebben kunt.

Voor sommige kinderen zijn de jeugdleiders de enige volwassenen met wie ze overdag contact hebben.

Broos Claerhout van Quindoo beschrijft de rol van jongerencentra in België op deze manier:

“Een jeugdhome/-centrum is een veilige plaats waar jongeren zichzelf kunnen zijn en kunnen experimenteren zonder de noodzaak van een superieure autoriteit om hen heen.

Er is een jongerenwerker die jongeren op een authentieke en begrijpelijke manier benadert, die verantwoordelijkheden heeft maar geen duidelijke pedagogische taak.

Jongeren hebben de mogelijkheid om daarheen te gaan, daar tijd door te brengen, zonder de druk te voelen om te slagen, te voltooien of iets te leveren. Ze kunnen alleen zichzelf zijn.

Het jongerenhuis biedt leermogelijkheden, jongeren kunnen alleen verantwoordelijkheid nemen (alleen als ze bereid en in staat zijn) voor het organiseren van hun eigen evenementen, het veranderen van het centrum, etc., en dat kunnen ze alleen doen als ze dat willen en kunnen.

Het biedt hen een veilige omgeving voor leeftijdgenoten, niet-formele leermogelijkheden die overdraagbare sociale vaardigheden kunnen bieden die hen op grotere schaal ten goede komen (levensvaardigheden, werkgelegenheid, teamwerk, school…..)”.

De mate van ontwikkeling van dit aanbod voor jongeren en de mate van vooruitgang in de uitvoering hangt in grote mate af van twee dingen: van de toegekende overheidsmiddelen, die dergelijke acties ondersteunen en er de facto een “instelling” van maken, en ten tweede van het besef van de waarde van dit soort acties van de samenleving.

In Finland bijvoorbeeld bloeit de samenwerking tussen openbare jeugdcentra en het bedrijfsleven om de eenvoudige reden dat de huidige zakelijke besluitvormers in het verleden zelf gebruik hebben gemaakt van jeugdcentra en zo de huidige generatie willen ondersteunen. Het is prachtig. Iedereen zal op een dag beginnen met de eerste stap en mogelijk leiden tot een positieve revolutie. Ik zou graag willen dat anderen ons volgen.

Finland is ook in de voorhoede als het gaat om het combineren van jeugdwerk met de digitale wereld en nieuwe technologieën. Zij noemen dit het digitale jeugdwerk. We zijn sterk geïnspireerd door de beste Finse praktijken.

In Polen constateer ik een hoge mate van betrokkenheid bij het onderwijs, niet alleen van openbare instellingen, maar ook van particulieren, ondernemers en ouders. Er worden democratische scholen opgezet, er worden grote zomer- en winterkampen georganiseerd. Er zijn echt geweldige ideeën. En ik wilde niet wachten op de ontwikkeling van het onderwijs namens de publieke sector, ik had niet zo veel tijd. En ik denk dat ik zeer gepassioneerd was over mijn eigen daden. Dus volgens mijn motto “Begin waar je bent, gebruik wat je hebt, doe wat je kunt” zijn we begonnen met het maken van Digit@l Friends.

Korte feiten

Digit@l Friends is een serviceplaats in de nieuw gebouwde woonwijk Kolorowy Gocław.

Adres: Międzyborska 8A, 04-041 Warschau

Geplande opening januari/februari 2019

hello@digitalfriends.pl

Dominik Kirchdorfer
Dominik is a European writer and entrepreneur of Austrian and Polish descent. His passion is storytelling and he wants to do everything in his power to give the story of Europe a happy ending. He is currently the President of the EFF - European Future Forum, as well as Editorial Coordinator for the EUREKA Network, Editor In-Chief of Euro Babble and Managing Editor of Italics Magazine. Twitter: @NikKirkham
http://www.nikkirkham.eu

One Reply to “Digit@l Vrienden – het eerste Cultureel Jeugdcentrum in Polen

  1. Na Gocławiu jest świetny dom kultury dla młodzieży, który wszystko ww. oferuje za darmo plus dużo więcej np. wycieczki, wiec nie wróżę sukcesu. I nie bardzo tizumiem, co w tym niby nowatorskiego???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *