Gedachten babbelen

Journalisten in de vuurlinie: De rol van de media in een onstabiele wereld

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij onze samenwerking met EU Events.

De moorden op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia en de Saoedi-Arabische Washington Post-columnist Jamal Khashoggi hebben van 2018 het dodelijkste jaar voor journalisten in decennia gemaakt, wat belangrijke vragen oproept over persvrijheid en de rol van media in een steeds complexer en gespannener wordend mondiaal landschap. 2018 markeert tegelijkertijd een eeuw na de opkomst van de moderne oorlogsverslaggeving tijdens de Eerste Wereldoorlog: van de eerste massapropagandacampagnes tot de eerste visuele documentatie van frontlinies. Hoe is de rol van de journalist met de tijd mee geëvolueerd? Een panel van deskundigen op het gebied van conflictrapportering kwam in Brussel bijeen om dat te bespreken.

Vandaag de dag lijkt het er vaak op dat het vertrouwen in de media en de instellingen een dieptepunt heeft bereikt, en de complexiteit van de berichtgeving over conflicten neemt alleen maar toe. Hoe balanceren we dan de rol van de media, vrijheid van meningsuiting en veiligheid, terwijl we kritisch blijven over “nepnieuws”?

Op 5 november organiseerden het World Solidarity Forum (WSF) en de podcast Beyond Brussels een paneldiscussie in de Europese persclub met enkele van ‘s werelds experts op het gebied van conflict in de media. Alle sprekers, die elk een emotionele band hebben met een van de vele oorlogen in de geschiedenis, hadden een diepgaand begrip van wat het betekent om verslag uit te brengen over oorlog, maar ook wat het betekent om oorlog te beleven.

Ontmoet de luidsprekers

Alice Musabende is een Gates Scholar in Politics & International Studies aan de Cambridge University. Voormalig Canadees journalist en overlevende van de genocide op de Tutsi’s in 1994 in Rwanda, ze was ook een van de eerste vrouwen die afstudeerde aan de Rwandese School of Journalism.

Jesse Rosenfeld is een Freelance journaliste uit het Midden-Oosten, die verslag heeft gedaan van de sektarische oorlog in Irak, het Israëlisch/Palestijnse conflict, de Arabische Lente en meer voor The Daily Beast, The Nation en Al Jazeera English. Zijn werk in de regio is het onderwerp van de documentaire Freelancer on the Front Lines.

Bojan Savic is docent aan de Universiteit van North Carolina. Van oorsprong Kroatisch, Dr. Savic groeide op temidden van de Balkanoorlog. Zijn postdoctoraal onderzoek combineert inzichten uit de Kritische Veiligheidsstudies, Kritische Geopolitiek en Internationale Ontwikkeling.

Renate Schröder is directeur van de vrijheid van meningsuiting, European Federation of Journalists (EFJ) en redacteur van de Young Brussels podcast. Duits van oorsprong, de verhalen van haar ouders over de ontberingen van de Tweede Wereldoorlog droegen bij aan haar interesse in de berichtgeving over conflicten.

Hoewel niet de eerste oorlog, was dit de eerste keer dat burgers dit soort directheid konden voelen.

Dit jaar is een eeuw na de opkomst van de moderne oorlogsverslaggeving, toen de fotografie zo ver was gevorderd dat foto’s uit het hart van het oorlogsgebied de wereld schokten en de verwoestende realiteit van de frontlinie in het publieke oog brachten. Deze ontwikkeling in de berichtgeving in de media was revolutionair in die zin dat het een nauwkeuriger beeld gaf van de ware gruwel van het gewapende conflict.

Als zodanig werd de rol van de journalist onomkeerbaar getransformeerd, omdat de berichtgeving levendiger en directer werd. Dit was de eerste oorlog waarin draagbare camera’s en openhartige foto’s een realiteit waren. Propaganda, verhalen en een nieuwe dimensie in het vertellen van verhalen betekende dat de macht van de media, ten goede of ten kwade, plotseling was toegenomen.

Eerste Oorlogsbewustzijn

Musabende begon met uit te leggen dat haar eerste herinnering aan het conflict de aanval van de Rwandese genocide was, toen ze nog maar een kind was in 1994. Ze legde het constante gevoel van angst en onveiligheid uit. Wetende dat je niet veilig bent op zo’n jonge leeftijd, legde ze plechtig uit, verandert je voor altijd.

Rosenfeld voegde eraan toe dat hij zich ook zijn eerste jeugdherinnering aan de oorlog herinnert, toen zijn vaderland de VS de oorlog aan Irak verklaarde. Wat bij hem blijft, is CNN beelden van bommen die ontploffen. Hoewel fysiek op een afstand van het conflict, betekent de berichtgeving in de media dat hij als kind in 2015 naar Irak ging om het te melden, de oorlog van de andere kant zag. Hier werd het conflict op een veel dieper niveau gevoeld dan het zien van de grafische beelden op uw televisieschermen in de veiligheid van uw huis – een verre van het voelen van de schokken van de explosies onder uw eigen voeten.

Schröder heeft het geluk gehad dat ze geen persoonlijke ervaring met oorlog heeft gehad, maar ze had veel gehoord over de harde realiteit van het conflict van haar ouders die de Tweede Wereldoorlog in Duitsland hebben meegemaakt.

Savic daarentegen, opgegroeid in voormalig Joegoslavië, was pas acht jaar oud toen zijn multi-etnische Kroatische woonplaats onder Servische controle kwam. Hij legde uit dat hij in eerste instantie de indruk had dat er alleen maar oorlog met steden plaatsvindt en dat het even duurde voordat hij volledig besefte dat zijn stad niet zomaar ten onder ging, maar veroverd werd.

Vanuit een ander perspectief: in 1999, nadat hij 16 jaar was geworden, lanceerde de NAVO een campagne tegen Joegoslavië en werd zijn woonplaats gebombardeerd. Dit, legde hij uit, stelde hem echt bloot aan de intieme dreiging van oorlog, en hoe dit een individu diepgaand kan beïnvloeden. Als journalist koos hij ervoor om veldwerk te verrichten in Afghanistan, in tegenstelling tot het voormalige Joegoslavië, in een poging om een zekere afstand te bewaren tussen zijn werk en zijn privéleven. Later ontdekte hij dat deze poging om grenzen te behouden en zijn emoties te beschermen in de aderen lag en dat ‘de plek waar je veldwerk doet je thuis wordt’. Over het geheel genomen, van een kind dat oorlog ervaart tot een geleerde die oorlog studeert, heeft hij zowel een ander niveau van volwassenheid bereikt, als een andere manier van kijken naar oorlog en conflict.

Ook Musabende kiest ervoor om het conflict van Rwanda niet te bestuderen: ‘Ik kan het niet…. het is te persoonlijk. Waarnemingen komen het beste van een afstand. Misschien is het waar dat je, om iets zo tragisch in de diepte te bestuderen, je er een beetje vandoor moet gaan, niet alleen om objectief te zijn, maar ook om ermee om te kunnen gaan. Musabende voegt daaraan toe dat bij het nadenken over de gebeurtenissen in Rwanda, ‘de demonen terugkomen en ik er niet mee om kan gaan’. Ze voegt eraan toe dat de Afrikaanse politiek altijd wordt afgeschilderd als ‘tribale, etnische of zelfs primitieve’.

Deze onwetende voorstelling van politiek in de Afrikaanse wereld vereenvoudigt wat eigenlijk een veel complexer en gevarieerder onderwerp is. Net als in elke andere regio van de wereld duurt het jaren van rigoureus onderzoek om de dynamiek en de achtergronden van de verhoudingen en de stand van zaken in de Afrikaanse landen volledig te begrijpen. De Europese media-aandacht voor de Rwandese genocide is een goed voorbeeld van hoe conflicten binnen Afrika nog steeds vaak worden afgeschreven als tribal silliness.

Deze cocktail van tienerangst, spookachtige herinneringen en een vurige drang om de wereld de waarheid over de Rwandese genocide te vertellen, is wat Musabende ertoe bracht om een carrière in de journalistiek te beginnen. Uiteindelijk werd deze weg gekozen als een manier om de waarheid aan het licht te brengen, en om moeilijke maar essentiële gesprekken te beginnen. Maar inderdaad, Musabende vraagt zich nog steeds af hoe zij en andere journalisten verder kunnen gaan dan alleen het vertellen van het verhaal: Het is één ding om te vertellen wat er gebeurd is, en een ander ding om daadwerkelijk verandering teweeg te brengen.

Media, conflict en de last van de waarheid

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) vertegenwoordigt 320.000 journalisten via vakbonden en verenigingen om iedereen binnen het beroep te beschermen. Ondanks de vele problemen in het verleden met betrekking tot journalisten wereldwijd, waren veiligheid en persvrijheid in Europa niet zo ernstig als in andere regio’s, maar dit is de laatste jaren helaas enorm veranderd.

De recente sterfgevallen van verschillende Europese journalisten worden nog sinisterer gemaakt door het feit dat sommige van deze journalisten geen conflictgebieden bestrijken, maar gevallen van corruptie, waarvan de slachtoffers dit jaar suggereren dat ze nog gevaarlijker zijn dan berichten uit een oorlogsgebied. Nog een angstaanjagend voorbeeld? 24 journalisten worden momenteel voortdurend door de politie beschermd in Italië, wat een trieste realiteit is voor de veiligheid van journalisten in Europa in 2018.

Rosenfeld voegde eraan toe dat het werken als freelance journalist in conflictgebieden een bijzonder precaire positie is om je in te vinden: zonder de steun van het leger of een invloedrijke entiteit zoals de BBC zijn de bescherming beperkt en kan het moeilijk zijn om vertrouwen en respect te winnen. Dat gezegd hebbende, legt hij uit, is de meeste journalistiek nu freelance. Deze verschuiving in de berichtgeving in de media heeft niet alleen de manier waarop journalisten hun brood verdienen veranderd, maar ook de manier waarop zij hun werk uitvoeren.

Savic bracht naar voren dat enerzijds de media krachtig zijn als het gaat om het creëren van beelden en het beïnvloeden van percepties. Aan de andere kant zijn er kwetsbare journalisten ter plaatse die de beroepsbevolking in deze bedrijfssector zijn. Naar mijn mening heeft de waarheid er nooit toe gedaan”, verklaarde hij. Ik zie deze enorme kloven in verhalen, hoe mensen echt conflicten ervaren en hoe de mondiale media erover berichten. In het westen is nepnieuws een modewoord dat druk uitoefent op het westen, terwijl dit in feite geen nieuw probleem is. Populisten zijn goed in het verdraaien van de waarheid. Ik heb populisten mijn hele leven lang zien verkleed als ankerpunten….. het is geen tactiek die zich beperkt tot Trump of de nieuwe president van Brazilië, Michel Temer.

Is journalistiek in ontwikkeling?

We hebben moderne technologie en sociale media te danken aan de nieuwe afhankelijkheid van de journalistieke industrie van clicks, samen met de afnemende aandacht van het publiek, maar dit heeft ook de manier waarop nieuws wordt gecommuniceerd veranderd. Meer dan ooit tevoren, met beelden en foto’s die elke dag beter worden en een onnoemelijke directheid bieden.

Echter, met het internet dat de Guardian, CNN en de tabloids allemaal in één ruimte samenvoegt, concurreren alle nieuwskanalen over de hele linie nu met elkaar om de scherpste krantenkoppen, de meest suggestieve foto’s en de meeste overdreven taal om de steeds moeilijker bereikbare aandacht van de huidige online browsers aan te boren, in plaats van dat mensen routinematig naar hun go-to-morgenkrant grijpen. Dit heeft de manier waarop journalisten een verhaal vertellen onomkeerbaar veranderd. En laat zien waarom sensatiezucht vaak wint van de harde feiten. Maar wat is uiteindelijk de rol van journalisten? Voor entertainment zorgen? Argumenten aanreiken die door overheden en belangengroepen kunnen worden gebruikt? Of gewoon om het publiek van de waarheid te voorzien?

De virale foto genomen bij een protest tegen de blokkade van Gaza door Israël op 22 oktober [Mustafa Hassona/Anadolu].
Een ding om op te merken is dat het exotisme dat we momenteel zien binnen de oorlogspolitiek (zoals de foto van een Palestijnse demonstrant die onlangs viraal is geworden) wordt gebruikt om mensen aan te trekken die anders niet geïnteresseerd zouden zijn en de lezerspubliek opstoten, maar dit betekent ook vaak vereenvoudiging en verfraaiing, waarbij prioriteit wordt gegeven aan entertainment in plaats van waarheid.

Is Storytelling verenigd in Europa?

Schröder merkte op dat, ondanks het feit dat de Europese Commissie misschien streeft naar een verenigde stem of identiteit, er een gebrek aan cohesie blijft bestaan ondanks de door de EU gesteunde inspanningen om wederzijdse Europese mediaknooppunten, zoals Euronews, aan te moedigen.

Bovendien zijn de EU-correspondenten sterk ingekrompen, wat betekent dat voor veel Europese verhalen die elders in Europa worden gerapporteerd, de verslaggeving ter plaatse wordt vervangen door een knipper- en plakwerk, wat een reëel probleem blijkt te zijn voor de integriteit en kwaliteit van de Europese journalistiek.

De Journalistiek van de Oorlog: wat staat ons te wachten?

Vrijheid van meningsuiting blijft een fundamenteel mensenrecht. Het is niet alleen van cruciaal belang dat journalisten zich veilig voelen en in staat zijn de waarheid te vertellen, maar ook dat het publiek in staat is de waarheid te ontvangen, zonder enige vorm van censuur en zonder manipulatie.

Maar in plaats van veiliger te worden, lijkt het erop dat het aantal doden onder journalisten – zowel in overzeese oorlogsgebieden als hier in de EU – alleen maar toeneemt. We moeten prioriteit geven aan de vrijheid van journalisten om vrijelijk verslag uit te brengen om ervoor te zorgen dat het publiek de juiste informatie krijgt waar het recht op heeft, maar we moeten ook de rol van de journalist heroverwegen om beter aan te sluiten bij de realiteit die is ontstaan. Verslaggevers zijn niet langer alleen maar papegaaien wat ze zien, maar hebben de essentiële rol om de problemen van vandaag aan de kaak te stellen en aan te dringen op een vreedzamere toekomst.

 

Wil je meedoen aan het gesprek over de evoluerende realiteit voor de media-aandacht voor conflicten? Gebruik de hashtag #war100media

Kom meer te weten over:

WSF

Beyond Brussels

EU Events

European Press Club Brussels

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over EU-evenementen hier.

Roxanna Azimy
Roxanna is a European affairs writer and communications professional of British and Iranian descent. Having studied French and Spanish at King’s College London, with an MSc in European Studies from LSE, and currently working at the European Parliamentary Forum on Population and Development in the field of human rights and international development, she strives to increase the visibility of ethical and sociocultural issues in Europe.
https://twitter.com/RoxannaYasmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *