Gedachten babbelen

De Balkanstaten staan nog steeds op de wachtlijst van de EU: Deskundigen leggen uit waarom

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij ons partnerschap met EU Events.

IN 2013 WERD CROATIA HET NIEUWSTE LID VAN DE EU – EEN TITEL DIE HET TOT OP DE DAG VAN VANDAAG BEHOUDT. VERSCHILLENDE VAN HAAR BALKANBUREN HOPEN HETZELFDE PAD TE VOLGEN, MET MONTENEGRO, ALBANIË, SERBIA EN DE REPUBLIEK MACEDONIË DIE DE OFFICIËLE STATUS VAN KANDIDAAT-LIDSTAAT EN BOSNIË EN HERZEGOVINA ALS POTENTIËLE AANVULLING OP DEZE WACHTLIJST HEBBEN VERDIEND. EN DAN IS ER NOG DE SPLIJTZWAM VAN KOSOVO, WAARVAN DE ONAFHANKELIJKHEID NIET DOOR ALLE EU-LANDEN WORDT ERKEND, MAAR DESALNIETTEMIN WORDT GEZIEN ALS EEN POTENTIËLE KANDIDAAT VOOR HET LIDMAATSCHAP. WAT LIGT ER VOOR DEZE RESTERENDE STATEN IN HET VERSCHIET EN WAAROM IS HET PROCES ZO LANG?

Op 22 januari heeft het Europees Instituut voor Veiligheidsstudies (EUISS) in Sarajevo zijn nieuwste project – Balkan Futures – gelanceerd. Het project wordt uitgevoerd door het EUISS en ondersteund door het Europees Fonds voor de Balkan (EFB). Het doel van deze serie, waaraan deskundigen uit de westelijke Balkanlanden als sprekers deelnamen, was een forum te bieden voor diepgaande discussies en analyses van regionale trends, en na te denken over de belangrijkste drijvende krachten die de westelijke Balkan tegen 2025, wanneer de volgende uitbreidingsfase naar verwachting zal plaatsvinden, vorm zullen geven.

Vorige week is het debat over de vraag of de landen van de Westelijke Balkan klaar zijn om toe te treden tot de EU eindelijk in Brussel aangekomen – met name in het gebouw van de permanente vertegenwoordiging van Oostenrijk. Adjunct-directeur EU-Instituut voor Veiligheidsstudies Florence Gaub leidde de discussie tussen de Oostenrijkse ambassadeur bij het Politiek en Veiligheidscomité van de EU (PSC) Alexander Kmentt en gastwetenschapper bij Carnegie Europe Stefan Lehne. Een divers publiek van verschillende instellingen, denktanks en andere organisaties uit de EU-hoofdstad kwam bijeen om dieper in een van de meest besproken Europese regio’s in de EU-zeepbel – de Westelijke Balkan – te duiken.

Waarom zo ingewikkeld?

De westelijke Balkanlanden zijn Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Macedonië, Montenegro, Servië en Kosovo. Dat gezegd zijnde, is dit laatste de bron van controverse, aangezien de onafhankelijkheid van Kosovo als natie slechts door sommige EU-lidstaten – zoals België, Zweden en Denemarken – wordt erkend, terwijl het voor vele andere landen, zoals Griekenland, Roemenië en Spanje – en voor de EU als geheel nog steeds als een regio van Servië wordt beschouwd.

Servië erkent de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo van 2008 niet en blijft het gebied beschouwen als een ‘rebellenprovincie’. Vijf EU-lidstaten erkennen Kosovo ook niet. Dit wordt misschien verklaard door het feit dat verschillende van hen, zoals Spanje, separatistische angst hebben voor hun eigen….. Het komt erop neer dat, hoewel er geen overeenstemming wordt bereikt, geen van beide landen een realistische kans heeft om tot de EU toe te treden. Zoals Politico zei: “Brussel heeft Belgrado duidelijk gemaakt dat het zijn geschil met Kosovo moet beslechten voordat het lid kan worden van de EU”.

Met het oog op deze huidige rommelige situatie is het ook belangrijk om nota te nemen van het akkoord van Brussel: een multilateraal verdrag dat is gesloten tussen de regeringen van Servië en Kosovo over de stabilisering van hun betrekkingen. Over dit verdrag is in Brussel onderhandeld en het is, hoewel het door geen van beide partijen is ondertekend, gesloten. De onderhandelingen werden vervolgens geleid door de respectieve premiers van Servië en Kosovo en bemiddeld door de hoge vertegenwoordiger van de EU, Catherine Ashton. De overeenkomst is op 19 april 2013 gesloten, maar in de vijf jaar die sindsdien zijn verstreken, moet er nog een consensus worden bereikt en blijven de spanningen hoog.

Kroatië en Turkije zijn al in 2005 begonnen met de toetredingsonderhandelingen. En hoewel de eerstgenoemde landen in juli 2013 officieel hebben bezuinigd, zullen de procedures met betrekking tot de toetreding van Turkije naar verwachting over minimaal 10-15 jaar worden afgerond, als dat al het geval is, aangezien de huidige lidstaten om verschillende redenen verdeeld blijven.

De andere Balkanlanden hebben te horen gekregen dat zij tot de EU kunnen toetreden als zij aan de gegeven criteria voldoen. Het gaat onder meer om democratie, de rechtsstaat, een markteconomie en het nastreven van de doelstellingen van de EU op het gebied van de politieke en economische unie.

Toegegeven, de etnische ruzies van Bosnië blijven een echte zorg voor de EU, samen met corruptie en georganiseerde misdaad. In een poging om op dit gebied vooruitgang te boeken, hebben de moslim-, Kroatische en Servische leiders van Bosnië al in december 2011 overeenstemming bereikt over de vorming van een centrale regering, waarmee een einde kwam aan 14 maanden van politieke impasse. De Europese Commissie zegt dat de staat nog steeds geplaagd wordt door een ‘onstabiel politiek klimaat’ en etnische verdeeldheid.

Tot overmaat van ramp heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld dat de Bosnische kieswetten discriminerend zijn voor joodse en Roma-volkeren, omdat alleen etnische Bosniërs, Kroaten en Serviërs zich voor een hoge functie mogen kandidaat stellen.

Het probleem met de EU-aanpak van de Balkan…..

Met betrekking tot deze voortdurende onenigheid, die nu een wereldwijde zorg en dreiging van een ernstige crisis die terugkeert naar de balkanregio, beweerde Kmentt: “Preventieve diplomatie is wat we moeten nastreven. We proberen vaak conflicten te voorkomen als het al te laat is.

Vervolgens beschreef hij hoe Bosnië en Herzegovina als natiestaat in veel opzichten een succesverhaal is, waarbij het land met zijn dubbele identiteit door vele definities een collectieve identiteit vormt – van zijn volkslied tot de algemene verwezenlijking van een verenigde trots – die vooruitgang moet ongetwijfeld worden gevierd en aangemoedigd.

Hij beschreef Brussel echter als het epicentrum van de “vurige Europeanen”, waarbij hij verwees naar de eurocentrische houding van veel eurocraten die beweren – of in ieder geval geloven – dat Europa de beste plek op aarde is, en dat deze uitmuntendheid eenvoudigweg moet worden uitgebreid naar de Balkan als een daad van goede wil, hoewel dit misschien een enigszins arrogante en verkeerd geïnformeerde manier is om het begrip uitbreiding van de EU te benaderen.

Het probleem met bewegende grenzen…..

Veel politici zijn het erover eens dat het verplaatsen van de buitengrens van de EU een potentieel destabiliserende stap zou kunnen zijn als het betekent dat de harmonie van een regio, die voor velen nog steeds in het geheugen van velen leeft, door oorlog werd verscheurd. In sommige opzichten kunnen we een soortgelijke situatie waarnemen, zij het in omgekeerde richting, als wat Ierland te wachten staat als er weer een harde grens wordt ingesteld om het eiland door te snijden. Lehne voegt daaraan toe: “In de geschiedenis is het veranderen van grenzen vaak succesvol geweest voor de vrede – maar niet altijd.

Politico schrijft: ‘Europa heeft een intense en begrijpelijke angst om nationale grenzen te veranderen. Maar discussies over een landwissel tussen Kosovo en Servië, die al twee decennia in een sudderend conflict zitten, verdienen zorgvuldige steun.

Lehne gebruikte de Israëlisch-Palestijnse situatie om te herhalen hoe het bereiken van een akkoord over de grenzen – vooral wanneer religieuze of etnische identiteiten in de mix worden gegooid – kan leiden tot generaties van conflict en onnoemelijke kwelling.

Ik denk niet dat Kosovo op dit moment in staat is om een dergelijke overeenkomst te sluiten. Ik zie niet dat er op korte termijn een akkoord komt. We verliezen Kosovo….. er wordt niet genoeg gedaan om dit land te helpen”, concludeerde hij, want de woorden “dit land” hingen in de lucht en zinspeelden op het persoonlijke standpunt van Lehne over de status van Kosovo als natiestaat.

Balkanstabiliteit: Wat is de juiste aanpak?

Een vertegenwoordiger van de denktank in Brussel, CEPS (Centre of European Policy Studies), heeft erop gewezen dat er onder de denktankgemeenschap argumenten naar voren komen met betrekking tot de betrekkingen tussen de EU en de Balkan.

Kmentt antwoordde dat “de beste oplossingen goede lokale oplossingen zijn” en voegde daaraan toe dat, wat betreft regionale geschillen tussen Balkanstaten, “de EU kan helpen, maar het komt neer op de Balkanstaten”.

Lehne waarschuwde dat dit weliswaar een goede aanpak is, maar dat het voor hen, zonder betrokkenheid van de EU, het voor hen bijna gemakkelijker is om excuses aan te dragen voor het feit dat het lidmaatschap van de EU voor deze hoopvolle kandidaat-landen onbereikbaar blijft – en voegde daaraan toe dat veel EU-besluitvormers gracieus genoeg zouden accepteren dat er meer redenen zijn waarom uitbreiding van de EU niet mogelijk is.

Hoop voor de toekomst van de westelijke Balkanlanden?

Balkanbedrijven die investeren om de economie tot bloei te brengen”, aldus Kmentt.

Hij ondersteunt dit idee door uit te leggen dat in Bosnië-Herzegovina 20% van de economische groei afkomstig is van het toerisme – een sector die de afgelopen jaren een hoge vlucht heeft genomen – terwijl 11% momenteel afkomstig is van de industrie – die diverse belangrijke handelspartners zoals Slovenië heeft opgericht -, wat een totale groei van 3,5% oplevert. Hoewel het land op de goede weg is, is er, net als zijn buurlanden, ruimte voor verbetering. Misschien is dit de sleutel tot welvaart en komt de belofte van het EU-lidmaatschap dichterbij.

Sterker nog, voegt Kmentt eraan toe, de Balkaneconomieën zouden nog meer bloeien met sociale stabiliteit en de rechtsstaat. En de opeenstapeling van deze verworvenheden, die de landen niet alleen zegenen met economische stabiliteit, maar ook met de voltooiing van de vrede waar ze al sinds de verschrikkingen van de Joegoslavische oorlogen naar verlangen – de verwoesting die ze nog steeds in hun geheugen gegrift hebben – kunnen ze als naties, als bondgenoten en misschien zelfs als lidstaten van de EU vooruitgaan.

Neem deel aan het gesprek met de hashtag #BalkanFutures

Lees meer over EU Events en bekijk hun laatste nieuws.

Roxanna Azimy
Roxanna is a European affairs writer and communications professional of British and Iranian descent. Having studied French and Spanish at King’s College London, with an MSc in European Studies from LSE, and currently working at the European Parliamentary Forum on Population and Development in the field of human rights and international development, she strives to increase the visibility of ethical and sociocultural issues in Europe.
https://twitter.com/RoxannaYasmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *