Gedachten babbelen

Hoe de dageraad van het “Democratiefestival” onze relatie met de politiek zou kunnen veranderen

TWEE WEKEN GELEDEN WERD HET BRUSSELSE LUIPAARDPARK GETROFFEN DOOR EEN NIEUW SOORT FESTIVAL. MAAR HET WAREN NIET DE GEBRUIKELIJKE VERDACHTEN VAN ETEN, DRINKEN OF MUZIEK DIE VELEN INSPIREERDEN OM DE KILLE HERFSTZATERDAGMORGEN TE TROTSEREN, MAAR EERDER DE POLITIEK DIE HET EVENEMENT LEIDDE.

Hoewel dit voor sommigen misschien vreemd klinkt, zijn dergelijke politiek getinte festivals ingebed in de Scandinavische en Baltische cultuur, waar sommige van deze terugkerende evenementen zich al meer dan vijftig jaar uitbreiden. In deze regio’s komen burgers, maatschappelijke organisaties, openbare instellingen en politici elk jaar samen voor een democratische ervaring met tientallen evenementen, happenings, debatten, forums, culturele activiteiten en spelletjes. Dit zijn plaatsen waar allerlei onderwerpen in een ontspannen en vriendelijke sfeer aan bod kunnen komen.

Het moet gezegd worden dat de EU op het moment zelf een beetje hulp kan gebruiken in haar relatie met het publiek. En misschien zijn dit soort evenementen precies waar Brussel naar verlangt.

Om een idee te krijgen van hoe deze festivals de kloof tussen beleidsmakers en het publiek kunnen overbruggen, zei Folkemodet, een indrukwekkende 82% van de deelnemers aan het Deense Democratiefestival van vorig jaar, dat ze nieuwe kennis over politieke kwesties hadden opgedaan en 62% zei dat het festival hen had geïnspireerd om actiever te worden in de politiek. In totaal hebben deze festivals alleen al in het afgelopen jaar 430.000 mensen aangetrokken, hoewel voorheen alleen op regionaal – of hoogstens op nationaal niveau. Zou dit concept kunnen zijn wat de EU nodig heeft om meer betrokkenheid van het publiek aan te moedigen?

Vanwege hun populariteit worden soortgelijke festivals nu geïmporteerd in Duitsland en Nederland, en mogelijk Wit-Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Oekraïne in de nabije toekomst, aldus Jubel die het evenement in Brussel organiseerde. Maar dit jaar was het de tijd van de EU-hoofdstad om te schitteren, want het bracht deze Noord-Europese gedachte naar een uniebreed niveau.

Maar hoe heeft de EU Bubble dit concept aangepakt?

De Europese Commissie, het Comité van de Regio’s en de Rekenkamer eisten allemaal hun eigen tenten op, die het park bezaaid waren met een reeks smiley-vrijwilligers, die bereid waren vragen te beantwoorden en pamfletten uit te delen om hun bijdragen aan de Europese gemeenschap te verspreiden.

Het European Future Forum (EFF) (dat Euro Babble Magazine oprichtte) had het voorrecht om een winkeltje op te zetten in de tent van de Europese Commissie, die niet alleen een kaart en pamflet over de instelling bevatte, maar ook een vragenlijst waar voorbijgangers hun stem konden laten horen over de huidige staat van de EU, evenals een EU-themaquiz met een aantal Euro memorabilia voor het grijpen.

Maar de EFF had specifiek de machtige uitdaging gekregen om voorbijgangers aan te moedigen zich in te schrijven voor de komende EU-verkiezingen, die in mei 2019 zullen plaatsvinden. De campagneleus “This Time I’m Voting” maakt gebruik van de eenvoudige maar krachtige uitspraak in een tijd van onzekerheid voor de Unie. Nu het vertrek van het Verenigd Koninkrijk op handen is en de huidige turbulente relatie met de twee lidstaten Hongarije en Polen, zal deze verklaring zeker een behoorlijk aantal lippen hebben gepasseerd – zelfs die van burgers die zich nog nooit eerder geneigd hebben gevoeld om dit recht uit te oefenen, hetzij door onverschilligheid van de besluitvormingsprocessen van de EU, hetzij gewoon door een gebrek aan informatie over het proces.

De verkiezingen van dit jaar zouden een keerpunt kunnen betekenen voor de EU-verkiezingen, aangezien een toenemend aantal burgers belooft voor het eerst te gaan stemmen. In de tent werden de deelnemers aangemoedigd om op te schrijven wat hen specifiek motiveerde om deze keer te stemmen – de antwoorden liepen sterk uiteen, van de zorg voor het milieu tot de democratie zelf en de noodzaak om de vrijheid van inspraak uit te oefenen bij elke gelegenheid.

EFF-directeur Dominik Kirchdorfer had dit te zeggen over de relatie van het evenement tot de verkiezingscampagne: “Wij geloven dat het maatschappelijk middenveld een belangrijke rol te spelen heeft in het voortbestaan van de democratie. Kijk naar enkele ontwikkelingslanden die al meer dan twintig jaar internationale hulp ontvangen van bronnen, zoals de EU. De landen die een sterk maatschappelijk middenveld hebben ontwikkeld, een sterke staat hebben ontwikkeld, die de ontwikkeling van een stabiele, groeiende economie heeft vergemakkelijkt. De landen die niet over een sterke civiele samenleving beschikten, hebben uiteindelijk in plaats daarvan corruptie en terrorisme gefinancierd”.

“Daarom hebben wij als organisatie van het maatschappelijk middenveld besloten om samen met het Europees Parlement de institutionele campagne te voeren en daarom denken wij dat evenementen zoals democratiefestivals een goed uitgangspunt zijn. Ik hoop dat er in heel Europa nog veel meer democratiefestivals zullen plaatsvinden, zowel in steden als op het platteland. Zij dragen bij tot een grotere bewustwording van en betrokkenheid van de burgers bij de politiek en het maatschappelijk middenveld.

Daarnaast was er een reeks workshops die in de loop van de dag plaatsvonden, variërend van budget- en immigratiebesprekingen tot leuke spelletjes voor het hele gezin, zoals een Europese triviale achtervolging.

Dus, was je in Brussel om het festival zelf te zien? Wat zou u denken als dit idee naar uw land zou komen?

En ten slotte, is dit de weg voorwaarts voor een betere betrokkenheid van de EU-burgers bij het EU-project? We zouden graag uw gedachten horen!

Roxanna Azimy
Roxanna is a European affairs writer and communications professional of British and Iranian descent. Having studied French and Spanish at King’s College London, with an MSc in European Studies from LSE, and currently working at the European Parliamentary Forum on Population and Development in the field of human rights and international development, she strives to increase the visibility of ethical and sociocultural issues in Europe.
https://twitter.com/RoxannaYasmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *